16 Jan 2008

Mr. cool - stilikonernas stilikon

Det finns givetvis många som vill vara med och slåss om den titeln. Men samlar man ihop givna namn som typ Bowie, Newman, Redford, Brando, Ferry och kanske Pete Doherty i en hög och sållar bort så brukar Steve McQueen alltid finns kvar där på slutet. Fråga mig inte vad som gör det. En enkel t-shirt, khakifärgade chinos och ett par schysta solbrillor kan räcka långt om det väljs med omsorg - och förstås sitter på rätt person. Det satt alltid rätt på Steve McQueen.

Nu hade jag egentligen inte tänk skriva en biografi om Steve McQueen. Det vore han i och för sig värd. Jag vill istället uppmärksamma att det tyska bokförlaget Taschen har gett ut en ny serie i pocketbokserien Icons - Movie Icons - där Steve McQueen finns med.

Taschen - och i synnerhet serien Icons - brukar förståsigpåare normalt fnysa åt. Lågpris är lika med lättviktigt brukar det heta. Visst, det här är kanske inte litteratur man baserar en doktorsavhandling på. Men jag ser det istället som en perfekt introduktion till kanske nya och okända områden. Icons-katalogen är enorm. Här finns allt från japansk tatueringskonst till en pocket om klassiska stolar och nu alltså en trevlig liten serie med porträtt av filmstjärnor. Att trycket i Taschens utgåvor skulle vara sämre än standard på grund av det låga priset är en seglivad myt.

McQueen slutligen då. När var han som stiligast och bäst? I Bullit från 1968 kanske. Eller i The Gateway (1972). En viss Daniel Craig, alias James Bond har nog imiterat en och annan McQueen-scen framför spegeln. Likheten är nästan lite kuslig. Fast en kopia är alltid en kopia. Han är inte ens en faxkopia skulle jag säga.

/Tom Sörhuus

3 comments:

smul said...

med tanke på att folk skriver låtar om honom så lär han ju vara en ikon. hej Tom :)

Anonymous said...

En stilla undran, vem är Pete Dorthy?

Anamma blog team said...

Smul: Hej, välkommen!

Anonym: Doherty då, om det hjälpte ;- ) Ledtråd: Bär ofta hatt.