23 Jul 2010

Rätten till ditt ansikte

Facebook har nu passerat en halv miljard användare. Siffran kan ställas i relation till exempelvis att 1,8 miljarder människor i världen använder internet.

Det innebär att nästan var fjärde internetanvändare i världen har ett facebook-konto. Om facebook var ett land, skulle det vara världens tredje största befolkningsmässigt efter Kina och Indien.

På facebook laddas text och bild upp och ner och vidare. 30 miljoner foton delas via sajten varje månad. Vi har tillgång till mer information än någonsin, det är lättare än någonsin att dokumentera, fotografera, distribuera och arkivera information, inte bara via facebook. Men informationens lättillgänglighet går inte nödvändigtvis hand i hand med ökad tolerans för att den sprids vidare utan samtycke.

Greken Minas Karatzoglis, som i flera år prytt Lindahls turkiska youghurt-förpackning, visste inte om att han hamnat i en bildbanks utbud, än mindre att han getts en ny nationalitet och gjorde reklam för youghurt. En vän såg hans ansikte i mejerihyllan och Karatzoglis protesterade mot användningen, vilket nyligen lett till ersättning på 1,7 miljoner kronor.

Var och en bestämmer alltjämt över sitt eget ansikte.
Anna Kiefer

Kommunikationsbyråns egen kommunikationschef med särskilt starkt intresse för framtidens kommunikationsvägar.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss, ord, ljud och bild.


Andra bloggar om: ,

No comments: