28 Jan 2008

Modeveckan har börjatKortfilmen Doll Face visas under modeveckan.

Idag startar modeveckan i Stockholm. En modevecka passerar normalt vanliga stockholmare obemärkt förbi. Svårt att tro att den skulle gå att missa lika lätt i städer som Paris, Milano eller New York. I Stockholms mode-etablissemang tar man sig dock inte in hur som helst. Festerna i alla ära men det är de stora modehusens visningar som är det intressanta och för dessa krävs det en personlig inbjudan. Man måste tillhöra branschen på något sätt. Så har det alltid varit. I år slår dock DN På stan på stora trumman och går ut med att modeveckan är öppen för alla! Det ligger i tiden att rapportera om mode och till och med P1 har numera en modetimme med Susanne Ljung på fredagar kl. 10.03.

Just därför kunde man hoppas på att DN På stan skulle ha rätt. Det har de så klart inte. Det är lika svårt som vanligt att ta sig in på visningarna. Men ambitionen att göra en uppslagsguide i tidningen till modeveckan är behjärtansvärd. Trots allt så är det inte bara påkostade visningar och hippa fester som står på programmet. Till exempel så anordnas en filmfestitval på Allmänna galleriet med 30 kortfilmer kring mode och skönhet. Mindre kända designers ställer även ut allt från enkla kollektioner till fashion-perfomance runt om i stan, se programmet här.

Det finns alltså en del intressanta saker att spana in för en oinvigd modeintresserad som jag. Men faktum kvarstår: Det är de stora visningarna jag vill se och som vanligt kommer att missa. Det skulle kunna jämföras med att köpa biljett till en stor rockfestival fast bara få tillträde till det lokala bandtältet. Nåja, man kanske kan upptäcka något före alla andra istället då...

No comments: