9 Feb 2008

Nya LP-klassiker i framtiden?

Häromdan talade kompositören och fildelnings-förespråkaren Roger Wallis om LP-skivan som ett framtidsmedia i en diskussion om fildelning i tv-programmet Agenda. LP-omslget ger ett mervärde som en digital fil aldrig kan nå upp till.
Boz Scaggs hade den goda smaken att låta Guy Bourdin plåta omslagsbilden.


LP-klassikern Silk Degrees med foto av Guy Bourdin

Guy Bourdin, modefotograf (Paris 1928-91), är en av mina absoluta favoritfotografer. Okänd är han definitivt inte men han nämns sällan tillsammans med de riktigt stora namnen, som typ Helmut Newton och Richard Avedon. Det är ganska orättvist. Bourdin plåtade för de största modehusen och för Vogue och Harpers Bazaar under flera decennier.

Hans främsta förtjänst var att han förnyade modefotograferandet som fastnat i traditionella mannekäng-manér under 50-talet. Trots att hans storhetstid var på 70-talet är hans fotokonst fortfarande modern och skulle platsa i vilket sammanhang som helst idag.

Modefolket känner honom - men färre kanske vet att hans bilder är förlagor till några skivomslag. Klassikern är smörsångaren Boz Scaggs´ Silk Degrees (1976). Musiken låter kanske daterad men skivan är värd att ha bara för omslagets skull. Middle Man, också Boz Scaggs, går att hitta på skivbörsar för en billig penning. Silk Degrees kan du hitta för en tia. Ett par fina antologier om Guy Bourdin finns att köpa på till exempel Konst-ig.Förlagan till Boz Scaggs´ Middle Man

No comments: