31 Mar 2008

Byggplats stockholm.se


Stockholm, Stockholm stad i världen
Stockholm, Stockholm världens stad
Stockholm, Stockholm härlig är den
Stockholm, Stockholm gör mej glad

Så sjöng Pugh Rogefelt, och det skulle vara ett drömprojekt att vara med och skapa en startsida för hemstaden i den andan. Här är den. Så här ser den ut. Så funkar den. Här hittar du, här händer det.

Sedan januari och fram till slutet av april pågår uppbyggnaden av en ny webbplats för Stockholms stad, vars utformning man kan påverka via kommentarer på projektets utvecklingsblogg.

Stockholm.se är inte en startsida för orten Stockholm utan en startsida för Stockholms stad, en av Sveriges 290 kommuner. Sidan vänder sig till boende i kommunen och ska presentera utbudet av kommunala tjänster och ge information om service, organisation och styre. Man gör en webbplats för sitt ansvarsområde, och där ingår till exempel skola och omsorg, men inte sjukvård och lokaltrafik. Uppgiften kan inte vara lätt.

Initiativet att ta in användarnas synpunkter i början av ett webbplatsomgörningsprojekt är bra, men troligen skulle en portalsida för staden Stockholm också behövas, där vägar till den kommunala informationen hos Storstockholms alla kommuner bara är en delmängd. På Stockholmtown.com ligger den officiella besöksguiden för Stockholm, The Capital of Scandinavia.. Jag letar lite och hittar ingen webbplats för landet Sverige, och jag kan meddela att sverige.se stängdes i mars.

Barcelonas hemsida är ett exempel på stadswebbplats www.bcn.es där man valt ett annat och gemensamt grepp. Sidan är en portal för både boende, turister och affärsfolk, och de tjänster som berör de flesta ligger i huvudnavigeringen.

Fram till 30 april pågår Stockholm stads webbplatsprojekt och det ska bli intressant att följa slutspurten.

/Eva

No comments: