15 Sept 2008

Helhetslösningar i 3D på IBC-mässan

Alla som har varit på en mässa någon gång vet hur det kan vara; dålig och dyr mat, långa köer och konstant desorientering. Mitt i allt detta ska man försöka att hitta guldkornen som gör det värt att vara där. Vid en första anblick ser alla utställare ut att erbjuda samma sak.

Så var det väl till stor del även på International Broadcasting Conference i Amsterdam. Men det är nyttigt för oss att vara där i dessa tider. Det är ett stort teknikskifte på gång och vi kommer att behöva vara en del av det. HD är inget nytt i broadcast-världen, men kommer användas mer och mer för bland annat företagsfilmer.

IBC är ett perfekt tillfälle att kolla in vad man ska välja för system i framtiden. Det finns en djungel av format där ute, men nu har vi avskrivit en hel del av både kameror och annan utrustning som inte passar oss. Rent konkret har vi kokat ner det till 2 olika modeller.


Önskedröm. Tänk om den var min.

En av de stora trenderna var virtuella studios, en tom greenscreen studio som man digitalt fyller med vad man vill. Givetvis så var dessa miljöer i 3D. Detta kommer om några år med stor säkerhet att bli så pass billigt att det är något som vi kommer att kunna erbjuda.

3D var något som återkom hela tiden. Vi såg ett dussintal leverantörer av 3D-skärmar, hundratals leverantörer av 3D-grafik, och som tidigare nämnt, virtuella 3D- studiomiljöer. Jag pratade med ett svenskt grafikföretag (Hego) som gör mycket grafik och de gör nu mer nästan all grafik i 3D.

Helhetslösningar fanns det också gott om: en box, ett klick, en lösning. Allt ser så enkelt ut när man pressenterar det i en blank monter ;)

En annan trend var belysning. LED-tekniken (de där små lamporna som finns i mobiler och ficklampor t.ex.) har börjat att fungera som ett billigt alternativ till dyra konventionella lampor. De är mindre och lättare och blir inte så varma. En dröm för en fotograf som släpar väskor hela dagarna.

Ett återkommande problem som ingen riktigt verkar ha löst, är långttidslagring av digital media. För att lagra media en längre tid måste man lagra även teknik/datorer, mjukvara tillsammans med det inspelade materialet. Hur många av oss kan till exempel komma åt materialet på en gammal floppydisk?

När vi tittade närmare på streaming-utrustning var det kul att konstatera att vi har det bästa som finns på marknaden (inom vårt prisområde). Vi investerade ju nyligen i en Sony Anycast som kommer att vara till enorm nytta för oss och kunderna.

Det som är kul med en sådan här mässa är att se vad som är möjligt att göra. Det som är nytt och jättedyrt inom broadcast blir standard och billigt för oss om två-tre år. Hur många tekniklösningar man än kan presentera, och hur många plattformar man än kan skicka ut material till, så måste man ju ha någon som producerar materialet. Det är där vi kommer in i bilden! (om vi hittar ut från mässan det vill säga)

/Petter och David från IBC-mässan

Andra bloggar om: , ,

No comments: