12 Nov 2008

YES, WE CAN!

Såg ni Talet? Talet som Barack Obama höll när han blivit vald till USAs näste president. Om inte; GÖR DET! Vilken presentatör! Vilken talare!! Vilken orator!!!


17 minuter långt. Inte en stakning, men väldigt många upprepningar och parallellismer. Inga hysteriska Dean Screams. Han var mycket samlad, lugnt och metodiskt. Å ändå sååå mycket känslor!

Obama hade mig i sitt grepp talet ut. Jag satt klistrad framför TV och måste rusa iväg till jobbet när det var slut. På samma sätt var publiken på plats helt med. Det är mäktigt när hela gänget klämmer i: YES, WE CAN! Det krävs enorm närvaro för att få med alla på det sättet.

Det kändes som om Obama talade direkt från hjärtat - just då, just där - utan manuskript. Men givetvis finns det en skicklig talskrivare någonstans i kulissen. Talet innehåll alla retoriska beståndsdelar och det går direkt in hos mottagaren. Det är skickligt att använda en 106-årings liv och levende för att påpeka hur mycket som har förändrats på relativt kort tid. Allt är möjligt att ändra, förändringen fortsätter. Yes, we can...

För en tid sedan hade Morgonsoffan ett ”nyhetsinslag” där en undersökning visat att svenskar hellre lyssnade på amerikanska politiker än de svenska. Titta ungefär 12½ minut i programmet så förstår vi varför. Fredrik, Mona och alla vi andra har mycket att lära av Barack Obama...


/Helle

No comments: