23 Jun 2010

Har du hört att kronprinsessan Victoria har gift sig?

Jag slår upp en tidning och läser om en naturkatastrof med åtskilliga dödsoffer vid sidan av en glättig annons om stekpannor. Det är vanligt med den sortens blandat innehåll i alla kanaler och det är ingenting vi reagerar över nämnvärt.

Krig och soffor, klimatförändringar och solmadrasser, vi har blivit blasé inför de budskap vi omgärdas av, frågan är i vilken utsträckning vi alls registrerar dem. Ett budskap som däremot knappast kan ha undgått någon är att kronprinsessan Victoria gifte sig med sin prins i lördags.

En privat sak blir en riksangelägenhet och en offentlig angelägenhet. En ceremoni i kyrkan som i allmänhet är förbehållen nära och kära, blir en tillställning för en vidare krets och kablas ut till miljoner tittare runtom i världen.

Det mest intressanta i den här historien är väl kanske just att allmänheten sluter upp kring sagan. Kortegevägen kantades av hyllande skaror. Miljontals satt bänkade framför sina TV-apparater. Allmänheten bryr sig om att kronprinsessan inte snubblade på klänningen, att det blev sol och inte regn, att ingen tappade ringen eller ansiktet och att paret ska få leva lyckliga i alla sina dagar.

Sagan om prinsessan som fick sin prins berör och den berör många. Vi har vår egen Truman-show, men där huvudpersonerna är väl medvetna om att deras livshistoria exploateras för att förse allmänheten med äkta sagostoff och forma Sverige-bilden. Synnerligen sagolik PR.
Anna Kiefer

Kommunikationsbyråns egen kommunikationschef med särskilt starkt intresse för framtidens kommunikationsvägar.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss, ord, ljud och bild.
Andra bloggar om: ,

No comments: