21 Jun 2010

VM och bröllop lysande läge för begravning

Jag har inget exempel för det här inlägget tyvärr. Inget färskt i alla fall, men det betyder inte att det inte förekommit "begravningar" av obehagliga nyheter de senaste dagarna. För håll med om att nyhetsläget varit perfekt för att släppa tråkigheter som man egentligen inte vill gå ut med. Inte nog med att Sverige är på väg in i semesterdvalan, vi har dessutom pågående fotbolls-VM och så prinsess-bröllop på det.

Ett engelskt exempel med viss VM-anknytning är fotbollsklubben Norwich City som anklagas för att ha försökt "begrava" en ofördelaktig nyhet genom att offentliggöra den samtidigt som den engelska VM-truppen presenterades.

Men det är förstås inte alla obehagligheter som kan behandlas på detta sätt. En förutsättning är till exempel att det företag eller den myndighet som vill slippa obehaglig uppmärksamhet måste kontrollera informationen. Ta till exempel ett stort företag som måste gå ut med en vinstvarning - när och hur regleras i diverse lagstiftning. Men det företag som sitter med en ofördelaktig forskningsrapport däremot kan ju invänta en bra tidpunkt för sin pressrelease.

En spännande utveckling är annars att det blir svårare att få otrevligheter att försvinna. Det demonstrerades till exempel av "blogg-bävningen" kring FRA-lagen för ett par år sedan, men för att lyckas "gräva upp" nånting i den skalan krävs att många personer berörs emotionellt. Och trots alla upprörda inlägg i den debatten så fick vi ju en FRA-lag, om än något omarbetad.

Och ibland kan det ju bli rent komiskt när timingen är tveksam, som när den danska och svenska postens samgående presenterades för ett par år sen. Nyheten släpptes den första april vilket fick många att misstänka april-skämt.

Fler tankar i ämnet - och fler tips för den hugade begravningsentreprenören - finns i det här blogginlägget från WaxMarketing.
Andreas Andersson

Andreas Andersson är kommunikationskonsult på JG Communication, och arbetar främst med affärsutveckling och kundrelationer.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss: ord, ljud och bild.


Andra bloggar om: ,

No comments: