3 Sept 2010

Vem var det som skrev?

Sveriges mest kände dörrvakt Fadde Darwich sitter i finkan för skatte- och bokföringsbrott. Han sitter på en öppen anstalt men än så länge innebär inte ’öppen’ detsamma som att fångarna till exempel får fladdra runt på internet i tid och otid. Fadde har därmed låtit en spökskrivare uppdatera hans Facebookstatus under tiden han själv skakar galler. Enligt artikeln har uppdateringarna låtit meddela att han ska på seglarsemester, bland annat. Syftet var, enligt Fadde, att hålla fängelsevistelsen hemlig.

Att använda sig av spökskrivare och låta andra uttrycka sig i ens ställe är inget nytt, däremot lukrativt, åtminstone i romanvärlden och för spökskrivarproffs som amerikanske Mahesh Grossman. Han och hans team av skribenter ligger bakom många av de största titlarna på amerikanska bästsäljarlistor. Vilka titlar det är, är självklart hemligt.

I Sverige har vi Helena Sigander, som enligt hennes webbplats är fullbokad och inte kan ta sig an fler spökskrivaruppdrag på ett år.

Om man ska tro författarnas publicitet och egna utsagor om antalet producerade verk har förmodligen både du och jag läst något av både Grossman, Sigander och gissningsvis fler spökskrivare än så. Vad tänker du då? Blir du nyfiken? Blir du besviken? För vad är egentligen viktigast; att kommunicera eller att det verkligen är DU som kommunicerar i ditt namn? Vem skulle du vilja uppdaterade din statusrad?/Sofia


Sofia Falk är redaktör och kursledare på JG Communication. Hon gillar rak kommunikation av den typen som barn, djur och fullgubbar brukar stå för.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss, ord, ljud och bild.

Andra bloggar om: ,

No comments: