24 Sept 2008

Mildly Excentric Rich Young Guy

Folio Show 2008 - dag 3. Rapport från Robert SvenssonSäg hej till Ben Goldhirsh. Han är 28 år gammal och rik som ett troll. Bens pappa hette Bernie Goldhirsh och byggde en absurt stor förmögenhet på affärstidningen Inc. som han startade 1979.


När Bernie dog blev Ben föräldralös. Hans mamma hade gått bort något år tidigare och Ben, som just hade gått ut College, blev ensam kvar med mer pengar än de flesta av oss kan föreställa sig. För två år sedan bestämde han sig för att göra något gott av slantarna.


Det blev Good Magazine. Årets stjärnskott och en av pristagarna här på Folio Show i Chicago. Goods tagline är: "For people that give a damn", och Ben själv beskriver tidningen som en seriös och underhållande tidning för unga människor.

Ben valde medvetet att rekrytera en redaktion utan någon egentlig tidningsvana. Det viktigaste var istället att de var dedikerade och förstod idén bakom tidningen. Och som tidningens chefredaktör, Zach Frechette, sa på avslutningsövningen på det redaktionella föreläsningsprogrammet här i Chicago:


"If you basically don't know what you're doing, obviously it helps to be funded by a mildly excentric rich young guy."


Zach och hans team gjorde vad de kunde för att lära sig att göra säljande omslag, och i processen tvingades de testa och ompröva många av de konventioner vi tidningsmakare accepterar som självklarheter. På så sätt hör Good till de enstaka tidningar, som till synes från ingenstans, dyker upp och förändrar konventioner och skapar nya trender i tidningsmakande.


Det är en påminnelse om filantropernas och entreprenörernas betydelse för den kreativa utvecklingen i vår bransch. Se på Bon. Se på Pop/Bibel. Se på RayGun, Wired, Moderna Tider, Filter/Offside eller för all del Okej.


Dessutom var detta andra gången under Folio Show som jag hörde en tidningsman prata om vikten av att göra omslag med "poster quality". Den andra var Time Magazines Ed McCarrick.


Och som Zach avslutade med:


"When you do covers. Try to make art."

Amen.

(Se en videointervju med Goods grundare Ben Goldhirsh här.)


Andra bloggar om: , , ,

No comments: