19 Nov 2010

Ny tid, ny kanal

Uppsala 1988. Johannas mamma öppnade dörren i en rosa morgonrock med volanger och kaffefläckar. Framåtlutad, med en cigg i ena handen och den andra i ett stadigt grepp om halsbandet på en skällande schäfer, skrek hon på finska inåt lägenheten att
- Joohaaaanna, du har besöööök.

Johanna kom dundrande över hallgolvet, klev i ett par skor och med ena armen i jackan smällde hon igen dörren efter oss och vi var ute på gården.

Vi ville spela brännboll och eftersom Fredda G slog hårdast i kvarteret var han given. Dessutom hade han ett hemsvarvat slagträ och en snygg storebror.

I Freddas hus hade de portkod så Johanna langade upp en näve grus mot hans fönster. Efter ett tag öppnades fönstret och sen porten. Vår slagman var på plats.

Vidare till Jocke som motvilligt tog med sin syrra. Jörgens mamma sa att Jörgen var ute men förmodligen hos Anders så, gå dit ni.

Anders sörjde sina döda neontetror och hade ändå ingen lust att vara hemma. Anders brorsa hade en ny tjej med Musse Pigg-tröja och han såg oändligt lättad ut när vi alla rasade ut genom dörren. Jörgen ville vara brännare.

Vi fick till slut ihop ett lag, bara sådär. En eftermiddag i maj 1988.

En eftermiddag i november 2010 sitter några tjejer mittemot mig på pendeln. Skratt. Iver. De verkar vara på väg hem till nån annan kompis, oklart vem. De ringer från varsin mobil. Tjej nr 1 försöker övertala den hon pratar med att den personen ska ta med Markus. Tjej nr 3 frågar de andra om de vet vilka som ska dit egentligen. Hon ringer nån och frågar.

- Emma säger att hon ska dra dit sen, men att hon måste kolla med Mickan och Negar först.

Tjej nr 3 ringer ytterligare ett samtal och frågar vilken tid de ska ses och hos vem. Och om hon hört nåt från Markus.

Nu har tåget stannat vid deras station och de vet ännu inte riktigt vem de ska hänga hos ikväll och interna oroligheter utbryter. En av dem ringer nån och frågar om
- Vi kan vara hos dig och kolla på Idol? Asså din morsa jobbar ju natt, tänkte vi.

Jag tror inte att vi hade roligare. Men jag tror att vi ibland hade det enklare när det gäller kommunikation./Sofia


Sofia Falk är redaktör och kursledare på JG Communication. Hon gillar rak kommunikation av den typen som barn, djur och fullgubbar brukar stå för.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss, ord, ljud och bild.

Andra bloggar om: ,

No comments: