20 Jan 2011

Tarmparasit eller prins kan bli årets uppslagsord

Vad har tarmparasiten Cryptosporidium, vulkanen Eyjafjallajökull och prins Daniel gemensamt? Jo, de har alla chansen att bli årets uppslagsord 2010 i en omröstning på NE.se.

Omröstningen speglar vad svenskarna pratade om 2010 och vad vi minns från det gångna året. Bland de 15 kandidaterna återfinns fyra ord som även förekommer på Språkrådets nyordslista för 2010. Det gäller app, det Nobelprisbelönade och superstarka materialet grafen, köttklister och den sydafrikanska VM-tutan vuvuzela.

Under 2010 talade inte bara Sverige, utan hela världen, om Wikileaks och dess grundare Julian Assange, och båda finns därför inte helt oväntat med bland kandidaterna.

Omröstningen pågår från den 19-27 januari och därefter presenteras vilket uppslagsord som får överta titeln från svininfluensan som stod som överlägsen segrare efter 2009 års omröstning./Anders


Anders Jinneklint är redaktör och skribent på JG Communication. Han är intresserad av alla slags språkfrågor och att följa hur språket utvecklas.

JG Communication är Sveriges största och, tycker vi, ledande kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att skapa relevant dialog med de som betyder mest för dem. Vi gör det genom att använda de verktyg som betyder mest för oss, ord, ljud och bild.

Andra bloggar om: ,


No comments: